Zvířata

Mám moc ráda zvířata, a to hlavně Agapornisy (viz recenze) nebo Britské Kočky. Taky se mi líbí Psouni Pouštní ale vůbec nejradši mám Irbise Horské. Pod tímto textem je kočička. Umí docela dost věcí, třeba se ti dívá na ruku a moc nemáráda šahání na ocas. To platí i pro tlapky! Fórum na téma zvířata najdete tady.

classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,28,0" width="330" height="400" title="Toy Cat">

AGAPORNIS RŮŽOHRDLÝ - PAPOUŠEK LÁSKY ♥

Asi jen ti nejzarytější chovatelé a milovníci zvířatněkdy slyšel o celkem rozšířeném druhu papouška agapornisech. Přitom je to druhý nejrozšířenější papoušek v česku hned po Andulce kterou jistě známe všichni. A je 3. nejrozšířenější na světě, hnedka po Andulce a Korele, což je také malý papoušek s velikým ocáskem a s charakteristickými červfenými tvářičkami a velkým ohonem na hlavě, jako je tomu třeba u kakaduů. Musíme dále hlavně dodat že v přepočtu stojí velmi málo, asi jen 550 kč za odchovaného, čistokrevného, kroužkovaného a s rodným listem. Také můžete pořídit mládě za asi 200kč nebo dospělého nekroužkovaného za asi 300-350kč. Na velké papoušky za 50 000 je to opravdu velmi málo. Chovají ho samozřejmě početní majitelé a chovatelé, takže je dobře dostupný.
 

JÍDLO

Jejich jídelníček tvoří především různé druhy semen, ale v zajetí je vhodné doplnit stravu také o ovoce či zeleninu. Přednost dávají především kukuřici a prosu. Do vody jim můžeme přidávat různé vitamíny. Pro zajištění vápníku, můžeme do klece zavěsit sépiovou kost. Denně tento malý ptáček spořádá asi 45-60g krmiva.Já doporučuji asi speciální jídlo pro agapornisy, ale velmi jim chutná i jídlo a zobání pro andulky. Jako pochoutku určitě doporučuji Senegalské Proso, po tom se můžou umlátit! Je většinou v podobě vekých klasů.

BARVA A FYZICKÉ PARAMETRY

Agapornisové růžohrdlí jsou papoušci malého vzrůstu dorůstající přibližně 15 - ti cm délky. Představte si baculatou roztomilou andulku bez dlouhého ocásku, jen s zakulaceným ocáskem délky asi 5 cm, s velkým zahnutým zobákem. Vyjde vám asi toto:
 
Zelené břicho a olivová záda a křídla jsou doplněna o růžovou, místy až červenou masku obličejové části a modrý kostřec a koncová ocasní pera. Samci a samice jsou téměř identicky zbarveni a rozeznat je, je obzvláště pak pro začátečníky velmi složité, skoro až nemožné. Peří mláďat je na rozdíl od dospělých jedinců světlejší. Hlavním poznávacím znakem mladých ptáků je černá horní část zobáku. U tohoto druhu se navíc vyskytuje něco co se jmenuje mutace. Není to nic morbidního, spočívá v tom že něco v papuškově DNA zmutuje - zmení se. To se projeví jen zbarvením, naštěstí. Nejhezčí je mutace aquatarkys, tady:
-tohle je mládě agapornise růžohrdlého, zbarvení aquatyrkys a je skřížený s agapornisem škraboškovým.
Jinak další hezká mutace je třeba lutino, nebo modrá, kterou nepleťte s aquatyrkysem! Křížením, šlechtěním a dalšími lze vytvořit velmi lehce vlastní zbarvení.

Proč ptáci lásky?

Agapornisy je možno odchovávat jak v klecích, tak i ve voliérách, kde se díky jejich povaze dají chovat i v hejnu čítajícím více kusů. Chov agapornisů se nedoporučuje s jinými druhy papoušků. Téměř jistě by došlo k šarvátkám, které by mohly vést až k usmrcení některých jedinců. Také se nedoporučuje chovat agapornisy ve voliéře po dvou párech. Většinou takto nešťastně zvolené osazení voliéry vede k tomu, že se jeden pár stane dominantním, vymezí si hnízdní teritorium, obsadí hnízdní budku a bude druhý pár odhánět od krmení. Také by se mohlo stát, že bude agresivní vůči podřazenému páru.Naopak, chov více než dvou párů v jedné voliéře se může stát krásným zpestřením celého chovu. To proto, že agapornisové tvoří páry, které se neseskupují jen po dobu hnízdního období, ale na celý život. Je opravdu krásný pohled na několik párů agapornisů sedících vedle sebe na bidýlku, probírajících si vzájemně peří, či věnujících se jiné společné činnosti. Především pro toto chování jsou v některých zemích, například v Anglii nazýváni ptáky lásky (love birds).

ZAJÍMAVOSTI:

- Pro agapornise je speciální klub chovatelů agapornisů AGAPORNIS KLUB
- Samice jsou známý pro jejich zvláštní stavění hnízda přiněmž si větve na stavění hnízdečka strkají do kostřce (zadek xD) a zezadu vypadají jako ježci
- Jsou spekulace o tom jestli se to píše správně Růžohrdlý nebo Růžovohrdlý
- Pohlavní dimorfizmus (rozdíl mezi samcem a samicí) je hodně špatně rozeznatelný, exituje pár teorií, třeba vzdálenost pánevních kůstek, tvar hlavy, ale je to velmi nespolehlivé.
- Mnoho lidí si je nevybíra kvůli velké hlučnosti, což ale není pravda. Na to si zvyknete jako první, ale co je problém je že vyhazují z klece zrníčka a další, takže musíte každý den lehce zamést kolem klece.
- Papoušci nepípou když je přikryjete látkou, nebo jim jinak znemožníte oční kontakt se světem. Nemají důvod pípat = nepípou
- jméno: Agapé = láska

ZÁVĚREM

Doufám že se vám tento popis líbil, můžu říct že s nimi mám velkou zkušenost a že je chovám už pátým rokem. Jestli se chcete na něco zeptat pište do komentářů, článek je jinak nahraný i na zvířecí klub Safiry. Agapornisy mám moc ráda, a doufám že vy takéUsmívající se
konec, by kasandra